Военноморските сили България, Румъния и САЩ ще проведат учение в Черно море

Mar 10

Военноморските сили на Република България, Република Румъния и САЩ ще проведат, на 11 март, съвместно учение от типа PASSEX югоизточно от град Констанца извън териториалните води на Република Румъния. Това са учения с чуждестранни кораби, които се организират при техните визити в български пристанища или при преминаване в близост до бреговете на Република България, при изявено желание от двете страни.

Целта на учението е да се повиши оперативната съвместимост с военноморските единици на страни членки на НАТО, да се подобри взаимното разбирателство и да се повиши подготовката на екипажите на море.

 От българска страна участие ще вземе фрегата „Дръзки” с командир капитан II ранг Георги Савов. От румънска страна участват 3 кораба, а от американска – ескадрен миноносец „TRUXTUN”.

В плана на учението са включени комуникационни учения, учения по съвместно тактическо маневриране, епизод по приемане и предаване на товари на ход между кораб и хеликоптер, който ще се ръководи от командира на българския кораб, както и учения по обмен на данни за осветяване на надводната и подводната обстановка.

Епизодите на учението са планирани през 2013 година и са част от съвместната подготовка на ВМС на трите държави. Те нямат връзка със събитията в Украйна и североизточната част на Черно море.

Американския кораб ще направи визита в пристанище Варна от 12 до 14 март 2014 година.