Специалисти на Военноморските сили възстановиха нормалното вливане на река Велека в морето

Jan 29

Снимка 1На 28 януари 2014 година, след получено искане от Областния управител на област Бургас, положителна резолюция на началника на отбраната генерал Симеон Симеонов и заповед на командира на Военноморските сили контраадмирал Румен Николов, групата за разузнаване, извличане, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси от военноморска база – ВМС с ръководител майор Йордан Тодоров, извърши разузнаване на устието на река Велека в близост до с. Синеморец.

Установено бе натрупване на пясъчна коса на устието на реката, вследствие на което е прекъснато нормалното вливане на реката в Черно море. Повишено нивото на реката в следствие на проливните дъждове и прекъснато нормалното вливане на реката в морето довеждат до наводняване на участък от пътя. Откъснати и без достъп са селищата Синеморец и Резово.

След извършване на разузнавателни дейности и констатирана невъзможност за отстраняване на пясъчната коса с автотракторна техника, специалистите взеха решение за взривяване на участък от пясъчната коса, свързващ река Велека с Черно море.

Извършени бяха 5/пет/ взрива, вследствие на които бе проправен канал с размери: дължина 20 м., широчина 4 м. и дълбочина 1,5 м.

След проведените взривни дейности, бе възстановено нормалното вливане на реката в морето, бе отводнен наводнения участък от пътя и достъп са селищата Синеморец и Резово бе възстановен.