В командването на Военноморските сили се проведе годишен анализ за 2013 година

Jan 23

Снимка 1На 23 януари 2014г. в Щаба на Военноморските сили се проведе годишен анализ на бойната подготовка и дисциплината във флота за учебната 2013 година. Присъстваха командира на ВМС контраадмирал Румен Николов, заместник-командира на ВМС комодор Димитър Денев, командира на Военноморска база – ВМС комодор Митко Петев, представители на Съвместното командване на силите и командирите на военни формирования.

В експозето си началника на Щаба на ВМС капитан І ранг Коста Андреев се спря на всички направления по които е работено приз изминалата учебна година, като посочи положителните и отрицателните страни в подготовката.

Изводите от дейността на Военноморските сили са, че Щаба и подчинените военни формирования изпълниха всички поставени задачи. Повишиха се знанията и уменията на основния команден състав по познаване и прилагане на основните нормативни и стандартизационните документи. Успешното бяха планирани и проведени тактическото учение на Военноморска база – ВМС, двете компютърно-подпомагани командно-щабни учения – на противоминна тактическа група и тактическа група патрулни кораби, националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2013” и командно-щабно учение „Морски щит 2013”. Сертификацирана бе фрегата „Верни”, която е част от декларираните сили за участие в операции и мисии на НАТО.

Военноморските сили дадоха своя принос в мисия на Българската армия Подкрепа на международния мир и сигурност с успешното участие на фрегата „Дръзки” в операцията на НАТО в Средиземно море „ACTIVE ENDEAVOUR” като част от състава на постоянната военноморска група  на НАТО в Средиземно море. Корвета „Решителни” и базов миночистач „Прибой” участваха в двете активации на оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море „BLACKSEAFOR”, която е  международна инициатива на страните от Черноморския регион. Офицери от флота участваха във военноморската операция на Европейския съюз за възпрепятстване, предотвратяване и възпиране на пиратските действия и въоръжени грабежи край бреговете на Сомалия „ATALANTA” и антипиратската операция  НАТО в Аденския залив „OCEAN SHIELD”.

В изпълнение на мисия Принос към националната сигурност в мирно време групите за разузнаване и обезвреждане на боеприпаси обезвредиха десетки намерени морски и артилерийски невзривени и опасни боеприпаси. Вертолет от авиобаза „Чайка” участва в операция по търсене и спасяване на море.