Във Военноморските сили откриха новата учебна 2014 година

Jan 13

Снимка Бургас 9На 13 януари 2014 година с тържествено вдигане на националния флаг, военноморския флаг, стенговите флагове и флаговете за разцветяване се откри новата учебна 2014 година във военните формирования от Военноморска база – ВМС, дислоцирани в Пункт за базиране Бургас и Пункт за базиране Варна.

В Пункт за базиране Бургас строят бе приет от командира на ВМС контраадмирал Румен Николов. В приветствието си към военнослужещите командирът на ВМС подчерта, че: „През изминалата година военнослужещите и цивилните служители от военноморска база – ВМС за пореден път доказаха, че са последователни професионалисти. Това разбира се ви задължава да гледате с отговорност напред и да започнете учебната година с амбицията да не отстъпвате от нивото на вече постигнатото.”

След ритуала по издигане военноморския флаг бяха наградени военнослужещи и цивилни служители за месец декември.

Отец Стелиян от църквата „Св. Никола” в гр. Черноморец извърши молебен за здраве и успехи.

В Пункт за базиране Варна строят бе приет от заместник-командира на ВМС комодор Димитър Денев.

След ритуала по издигане военноморския флаг бяха наградени военнослужещи и цивилни служители за месец декември.

Негово високо преосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан отслужи водосвет за здраве и успехи.

След приключване на мероприятията на строевия плац военните формирования проведоха показни занятия на елементи от бойната подготовка, която е динамичен процес, насочен към усъвършенстване на уменията на военните моряци за изпълнение на поставените им задачи на море и провежда във военноморската база в рамките на учебната година.

В Пункт за базирана Бургас

В дивизион миночистачни кораби отработиха в базови условия разписание „Приемане и предаване на леки товари на ход”, което се извърши от екипажите на базови миночистача „Шквал” и „Прибой” и елементи от разписание „Запушване на пробойна” на базов миночистач „Прибой” с участието на водолазна група от състава на Отряд плаващи средства и съоръжения.

На борда на базов миночистач „Шквал” групата за проверка на кораб на фрегата „Верни” от състава на Дивизион патрулни кораби, отработиха елементи от разписанието „Проверка на кораб” c бързоходна корабна лодка тип „Зодиак”. Целта на тренировката е затвърждаване на уменията на личния състав по прилагане на процедурите при проверка на кораб.

Пожарен кораб „Ахелой” и моторен катер „Колокита”, които са от състава на Отряд плаващи средства и съоръжения, отработиха взаимодействие и оказване на помощ на кораб търпящ бедствие. Моторен катер „Колокита”, при извършване на  рутинни действия в гаван Атия, учебно подаде сигнал за възникнал пожар. Пожарен кораб „Ахелой”, който разполага със 3 водометни оръдия с дебит по 500 куб м./ч. и максималната далечина на водната струя – 100 м., беше изпратен да окаже помощ при потушаване на пожара

В Пункт за базиране Варна

В района на дивизион патрулни кораби, на борда на корвета „Решителни” групата за проверка на кораб на фрегата „Смели” отработи разписание за проверка на кораб нарушител c бързоходна корабна лодка тип „Зодиак”.

         В района на дивизион със спомагателно назначение, се разигра  следната учебна обстановка: учебно-спомагателният кораб „Капитан I ранг Димитър Добрев” е на швартови в пункта за базиране. На борда на учебно-спомагателния кораб възникват пожари. Гасенето започна от аварийно спасителната група на кораба. Пожарите се разрастнаха. Оповестена бе противопожарната служба на пункт за базиране Варна. Оповестена бе и противопожарната служба на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението”. Силите на Пункт за базиране Варна съвместно с екипите на Областно управление по пожарна безопасност и защита на населението, практически отработиха въпросите на междуведомственото взаимодействие, посредством реални действия по гасене на пожар на кораб, като се обърна особено внимание на съвместното управление на силите и средствата, комуникациите и логистичното осигуряване

На минен ловец „Цибър” учебната година започна с отработване на едно от основните корабни разписания – използване на подводен управляем апарат служещ за откриване и унищожаване на мини.

Повечето от показаните занятия ще бъдат в основата на предстоящото  тактическо учение на Военноморската база – ВМС – „Черно море – 2014” и Военноморското учение с международно участие „Бриз 2014”.