НАВЪРШИХА СЕ 60 ГОДИНИ ОТ ПЪРВАТА СТРЕЛБА НА БРЕГОВИЯ РАКЕТЕН КОМПЛЕКС НА ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ

Jun 17

На 14 юни 2024 г. в района на военно формирование 38010 – Приселци тържествено беше отбелязана 60-та годишнина от първата ракетна стрелба на Военноморските сили с брегови противокорабен ракетен комплекс.

Първият пуск е осъществен на 13 юни 1964 г. от нос Фиолент в района на град Севастопол, бившия СССР на брега на Черно море. Пускът на крилатата ракета от българския дивизион е направен по неподвижна морска цел на дистанция 65-70 км.  Стрелбата на българските военнослужещи е оценена  като отлична.

През лятото на 1966 г., пак край н. Фиолент, дивизионът изпълнява втората си ракетна стрелба, този път по подвижна мишена на разстояние 75 км. Постигнатото за втори път пряко попадение затвърждава името на дивизиона като боеспособно ракетно формирование на Военноморските сили.

На церемонията присъстваха заместник-командирът на Военноморските сили флотилен адмирал Георги Пенев, офицери от Щаба на ВМС, бивши командири на ракетното формирование и ветерани. Гостите на тържеството посетиха експозицията, разположена в двора на Военноморския музей, където е изложена пускова установка и противокорабна ракета на комплекса ,,Сопка“.