ПРОВЕДЕ СЕ ОСНОВНАТА ПЛАНИРАЩА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА УЧЕНИЕТО „БРИЗ 2024”

Apr 25

На 23 и 24 април 2024 година във Военния клуб в Бургас, се проведе основната планираща конференция за националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2024”.

Началникът на Щаба на Военноморските сили капитан I ранг Ваньо Мусински, откри конференцията с кратка ретроспекция на ученията досега и пожела ползотворна работа на участниците.

В конференцията се включиха представители на Министерство на отбраната, Щаба на Военноморските сили, Флотилия бойни и спомагателни кораби, видовете въоръжени сили и представители на военноморските сили на държави от НАТО, заявили участие в учението – Великобритания, Белгия, Италия, Полша, Румъния, Съединените американски щати и Турция. Представителите на Грузия, Гърция, Латвия и MARCOM участваха чрез видеоконферентна връзка.

Участниците се групираха в четири синдиката – морски операции, междуведомствено сътрудничество, специални операции и водолазни дейности, в рамките на които се обсъдиха възможностите за отработване на конкретни епизоди от учението, свързани както с действията на силите на море, така и съвместните действия на ВМС на Република България с правителствени и неправителствени организации.