Apr 11

Екипажите на фрегата „Дръзки“ и минен ловец „Струма“ от състава на българските Военноморски сили (ВМС) ще се включат в националното военноморско учение с международно участие на ВМС на Румъния ,,Морски щит- 2024“. Корабите ще отплават за участие в учението на 12 април.

В учението, което се провежда до 21 април 2024 г. в крайбрежната зона на Черно море и река Дунав, участват повече от 2200 военнослужещи от формирования на военноморските сили на 12 съюзнически и партньорски държави.

Целта на „Морски щит – 2024“ е повишаване на нивото на оперативната съвместимост, усъвършенстване на подготовката и способностите на личния състав на корабите за участие в провеждането на учения, както и на тактиките, техниките и процедурите при съвместно плаване в съюзнически формат.

Първото издание на многонационалното учение „Морски щит“ се проведе през 2015 г. През годините сценариите на учението последователно се адаптират, за да може подготовката да отговаря ефективно на целия спектър от заплахи за регионалната сигурност и стабилност.