ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ ПОЧЕТОХА 111-ТА ГОДИШНИНА ОТ ПРЕВЗЕМАНЕТО НА ОДРИНСКАТА КРЕПОСТ

Mar 27

На 26 март 2024 г. военните моряци се включиха в тържественото отбелязване на Деня на Тракия и 111-та годишнина от превземането на Одрин по време на Балканската война от 1912-1913 година.

Събитието беше организирано от Тракийско дружество „Капитан Петко Войвода“ – Варна, със съдействието на Община Варна, Военноморските сили, Варненската и Великопреславска Света митрополия и Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

Представителният духов оркестър на Военноморските сили и почетен караул от Свързочното формирование на ВМС участваха в ритуал по полагане на венци и цветя пред „Портал – паметник на Осми приморски пехотен полк“ във Варна. Командирът на Военноморските сили на Република България контраадмирал Кирил Михайлов прие строя на почетния караул.

На тържествената церемония присъстваха и поднесоха венци и цветя кметът на Община Варна господин Благомир Коцев, заместник-областният управител госпожа Изабела Иванова, районни кметове, представители на военно-патриотични съюзи, ученици и граждани.

Свещеници от Варненска и Великопреславска митрополия отслужиха заупокойна молитва в памет на загиналите приморци.

Почетният караул и Представителният духов оркестър на Военноморските сили преминаха в тържествен марш пред паметника.