ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ УЧАСТВАХА В ТЪРЖЕСТВАТА ПО СЛУЧАЙ НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Mar 03

По случай Националния празник на Република България Военноморските сили участваха в различни мероприятия във Варненския и Бургаския гарнизони.

Тържествените чествания, започнаха на 2 март 2024 г. в село Гроздьово, община Долни Чифлик където се проведоха церемонии по издигане на националното знаме и военен ритуал за полагане на венци и цветя с участието на военнослужещи от Военноморските сили и Представителния духов оркестър на ВМС.

 Пред Общината в град Провадия се проведе тържествена проверка – заря, в която участваха флотския оркестър и представителен блок от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”.

На 3 март 2024 г. в град Варна на площад „Св.св. Кирил и Методий“ представителни блокове от ВВМУ „Н.Й.Вапцаров”, военни формирования от гарнизона и Представителният духов оркестър на ВМС участваха в церемония по издигане на националното знаме, организирана съвместно с Община Варна.

По-късно пред ,,Паметника на загиналите украински воини“, ,,Паметника на загиналите руски воини“ и „Мемориала на  загиналите  за  свободата  на България руски воини“ в квартал „Владислав Варненчик” бяха положени венци и цветя.

Вечерта на площад „Антон Новак” се проведе Тържествена проверка – заря, командвана от капитан I ранг Герман Славов, с участието на представителни блокове от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”, военни формирования от гарнизона и Представителния духов оркестър на ВМС.

В град Добрич пред мемориален комплекс „Хан Аспарух“ се проведе церемония по издигане на знамената на Република България, на Европейския съюз и на град Добрич и военен ритуал по поднасяне на венци и цветя с участието на представителен блок от ВМС.

В град Дългопол се проведе Тържествена проверка – заря пред Паметника на загиналите войни.

  Празникът бе отбелязан и в градовете Бургас, Созопол, Черноморец и Царево с ритуали по тържествено издигане на националното знаме, отдаване на военни почести и полагане на венци и цветя в памет на загиналите за свободата на България войни.