ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ ОТДАДОХА ПОЧИТ ПРЕД ПАМЕТТА НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ В ГРАД ВАРНА И ГРАД БУРГАС

Feb 19

На 19 февруари, с общоградско поклонение обществеността на Варна почете 151-та годишнина от гибелта на Апостола на свободата.

От 09:00 часа пред бюст-паметника на Васил Левски, на Алеята на възрожденската памет в Морската градина, се проведе военен ритуал с участието на Представителния духов оркестър на Военноморските сили и почетен караул. Строят беше приет от командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов.

Венци и цветя бяха поднесени от Областна администрация, Община Варна, командирът на Военноморските сили, Общинският съвет, кметове на райони, представители на държавни, общински и  неправителствени структури и организации, военно-патриотични съюзи, учебни заведения и читалища, граждани и гости на града.

 В град Бургас, пред бюст-паметника на Васил Левски в Морската градина, военнослужещи от Военноморските сили на Република България участваха в провеждане на ритуал по повод отбелязване на 151 години от гибелта на Васил Левски.

 Строят на почетния караул от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби и Военноморска база – Бургас беше приет от заместник-командирът на Флотилията  капитан I ранг Павлин Петков.

 Представители на бургаското духовенство отслужиха заупокойна молитва в памет на Апостола на свободата. Ритуалът продължи с отдаване на военни почести и поднасяне на венци и цветя.

На възпоменателната церемония присъстваха представители на държавната и местна власт, много граждани и гости на града, както и ученици от Бургаските училища и детски градини.