ПРАЗНУВАТ ВОЕННИТЕ МОРЯЦИ ОТ ВОЕННОМОРСКА БАЗА-БУРГАС

Dec 15

На 15 декември 2023 г. се навършват 79 години от създаването на военноморска база Бургас.

Началото на Военноморска база Бургас се полага със заповед № 434 от 27 ноември 1944 г. на командира на Морските войски за създаването на вмб – Бургас. Базата става достоен приемник на българския Беломорски флот. Първи командир на базата е капитан – лейтенант Игнат Гишин, бивш командир на Морската дружина в Дедеагач. Младият морски офицер поставя началото на пътя за утвърждаване на военноморската база  със следното послание: „Макар и с трудности пътя на българските военни моряци продължава напред в бъдещето. Дерзайте за България!” Вярата му в бъдещето и просперитета на военноморската база е останала като наследство както за бургаската общественост, така и за цяла България!

Днес на празника присъстваха заместник-началникът на Щаба по ресурсите на Военноморските сили капитан I ранг Атанас Змийчаров, командири на военни формирования, военнослужещи и цивилни служители от военните формирования, дислоцирани във вмб – Бургас.

В словото си по повод годишнината командирът на вмб – Бургас капитан I ранг Петър Петров благодари на военнослужещите и цивилните служители за положените от тях усилия, труд и висок професионализъм през изтеклата година, наситена с множество  предизвикателства – успешно приключени проверки, помощ на населението при бедствия и унищожаване на невзривени боеприпаси. Пожела им здраве, упоритост и въпреки всички трудности – оптимизъм и всеотдайност, за издигане на авторитета на военните моряци.

Заместник-началникът на Щаба по ресурсите на Военноморските сили – капитан I ранг Атанас Змийчаров приветства всички присъстващи по повод годишнината и им пожела здраве и много бъдещи успехи.

На празника бяха наградени отличилите се военнослужещи и цивилни служители от името на командира на Военноморските сили – контраадмирал Кирил Михайлов и от командира на вмб – Бургас. В памет на загиналите военни моряци бяха поднесени венци и цветя на мемориалния комплекс, след което отец Стилиян от град Черноморец отслужи молебен за здраве и благоденствие в църквата „Свети Мина“ във вмб – Бургас.