ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ УЧАСТВАХА В ТЪРЖЕСТВАТА ПО СЛУЧАЙ ЦЪРКОВНИЯ ПРАЗНИК НА СВ. НИКОЛАЙ МИРЛИКИЙСКИ – ЗАКРИЛНИК НА МОРЯЦИТЕ

Dec 06

На 6 декември, Никулден, в град Варна, пред православния храм „Св. Николай Чудотворец”, се проведе военен ритуал и беше отслужен молебен за здравето и силата на всички моряци по случай църковния празник на Св. Николай Мирликийски – закрилник на моряци и рибари.

В ритуала участваха Представителният духов оркестър на Военноморските сили, командири на военни формирования от Варненския гарнизон, офицери от Щаба на Военноморските сили и представителен взвод.

Строят на военните моряци беше приет от командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов.

Свещеници от Варненската и Великопреславска Света митрополия отслужиха молебен за здравето и силата на всички моряци.

Пред православния храм „Св. Николай Чудотворец” и на рибарското пристанище ,,Карантината” в квартал Аспарухово личен състав от Военноморските сили, използвайки войскови походни кухни, приготви рибен курбан, който беше раздаден на гражданите и гостите на града.

В Бургас Никулден, който е празник на града, започна с ритуал по тържествено издигане на националното знаме пред сградата на Общината.

На площад ,,Атанас Сиреков“ бяха построени представителни блокове на Флотилия бойни и спомагателни кораби, Командване за логистична поддръжка и сборен блок на Военновъздушните сили. Строят беше приет от началника на Бургаския гарнизон и командир на флотилията, флотилен адмирал Велко Велков.

 До сградата на общината и в района на Морската гара, военнослужещи от флотилията и Военноморската база Бургас с походни кухни, приготвиха и раздадоха празничен Никулденски рибен курбан.

Празничната трапеза освети Негово Преосвещенство Агатополски епископ Йеротей – викарий на Сливенския митрополит и представители на българската православна църква.

Военните моряци, заедно с представители на държавната и местна власт, официални лица, граждани и гости на Бургас, се включиха в литийно шествие до Моста в Морската градина, от който в морето бяха хвърлени венци и цветя в памет на загиналите моряци и рибари.

Моторен катер „Атия“, от състава на флотилията, застана в пристанище Бургас и заедно с другите плавателни съдове в порта, със сигнал на корабната сирена поздрави жителите и гостите на града по повод празника.

В град Черноморец военнослужещи от Военноморска база Бургас, заедно с граждани и гости на града, се включиха в литийно шествие до пристанището.

В памет на загиналите рибари и моряци, от борда на моторен катер „Колокита” от състава на Военноморска база Бургас, в морето пред нос Акин бяха хвърлени венци и цветя.