СЕВЕРНАТА ЦИТАДЕЛА НА ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ НАВЪРШИ 126 ГОДИНИ

Nov 30

На 30 ноември 2023 г., с военен ритуал за тържествено издигане на националното знаме, започна тържественото отбелязване на 126-та годишнина от създаването на Военноморска база Варна и военния ритуал по сдаване и приемане на длъжността „Командир на Военноморска база Варна“.

На тържеството присъстваха командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, командирът на флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков, заместник-началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” капитан І ранг проф. Калин Калинов, началникът на Щаба на Военноморските сили капитан І ранг Ваньо Мусински, адмирали и офицери от Командването и Щаба на Военноморските сили, бивши командири на Военноморска база Варна и Пункт за базиране Варна през годините, командири на военни формирования от Варненски и Бургаски гарнизони, ветерани и гости.

По случай празника, със заповеди на началника на отбраната, на командира на Военноморските сили и на командира на Военноморска база Варна капитан І ранг Петър Димитров, за проявен висок професионализъм, за достойно и отговорно изпълнение на функционалните си задължения, бяха наградени военнослужещи и цивилни служители.

След края на церемонията по награждаване беше обявена заповед на началника на отбраната за назначаване на нов „Командир на Военноморска база Варна” и беше подписан актът за сдаване и приемане на длъжността. Капитан І ранг Петър Димитров предаде бойното знаме на командира на ВМС, а той от своя страна, с думите „да се пази, чисто и неопетнено”, го връчи на капитан І ранг Костадин Димитров, който е назначен за временно изпълняващ длъжността „Командир на Военноморска база Варна” до назначаване на титуляр.

Ритуалът завърши с преминаване в тържествен марш на формированията от Военноморска база Варна и флотилия бойни и спомагателни кораби, дислоцирани в района.

След традиционната обща снимка, гостите бяха поканени за представяне на реновираната зала „Капитан II ранг Владимир Минков”. На представянето присъства   г-н Владимир Минков – внук на капитан II ранг Владимир Минков, един от най-дълго командвалите Военноморска база Варна (от 1948 до 1956 г.) офицери.