ВОЕННИТЕ МОРЯЦИ ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ЗАГИНАЛИТЕ В БИТКАТА ПРИ ВАРНА ПРЕЗ 1444 ГОДИНА

Nov 10

На 10 ноември 2023 година се навършват 579 години от битката на обединената европейска армия, предвождана от полско-унгарския крал Владислав ІІІ Ягело (Варненчик) и трансилванския воевода Януш Хуняди, срещу турските войски на султан Мурад ІІ.

По случай годишнината от битката, в Парк-музея на бойната дружба 1444 г. „Владислав Варненчик”, Представителният духов оркестър и почетен караул от Военноморските сили участваха във военен ритуал по отдаване на почит и полагане на венци и цветя.

На ритуала присъстваха заместник-областният управител на Варненска област господин Огнян Рачев, директорът на Националния военноисторически музей доцент доктор Соня Пенкова, районни кметове, командири на военни формирования от Варненския гарнизон и представители на военно-патриотични и родолюбиви съюзи.

Строят на почетния караул беше приет от командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, който след това произнесе кратко слово.

Свещеници от Варненска и Великопреславска Света митрополия отслужиха заупокойна молитва.

С минута мълчание беше отдадена почит към загиналите в битката при Варна унгарски, полски, български, румънски, чешки, словашки, босненски, украински, хърватски, саксонски, литовски войни и папските рицари. Бяха поднесени венци и цветя пред мавзолея на крал Владислав ІІІ Ягело (Варненчик) и паметника на трансилванския воевода Януш Хуняди.

След военния ритуал, гостите присъстваха на откриването на изложбата

„Дългият поход”, посветена на 580-та годишнина от първия кръстоносен поход на полско-унгарския крал Владислав III и Янош Хуняди.