ВОЕННИТЕ МОРЯЦИ ОТБЕЛЯЗАХА 111 ГОДИНИ ОТ ПЪРВАТА БЪЛГАРСКА МОРСКА ПОБЕДА

Nov 08

На 8 ноември 2023 г., по случай навършването на 111 години от първата българска морска победа – успешната атака на торпедоносеца „Дръзки” срещу турския крайцер „Хамидие”, пред Военноморския музей в град Варна се проведе военен ритуал.

Строят на почетния караул от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби и Военноморска база Варна беше приет от командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов.

Веднага след това Представителният духов оркестър изпълни химна на Военноморските сили „Български моряк“.

На ритуала присъстваха заместник-областният управител на област Варна господин Огнян Рачев, избраният за кмет на Община Варна господин Благомир Коцев, заместник-кметът на Община Варна господин Пейчо Пейчев, началникът на ВВМУ ,,Н. Й. Вапцаров“ флотилен адмирал Боян Медникаров, директорът на Военноморския музей доктор Мариана Кръстева, командири на военни формирования от гарнизона, представители на Съюза на ветераните от войните на България и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, много ветерани. На борда на кораба-музей бяха строени членове на Сдружение „Клуб миноносец „Дръзки“.

След словото на контраадмирал Кирил Михайлов пред Кораба-музей „Дръзки” и паметника на капитан І ранг Димитър Добрев, командвал отряда торпедоносци по време на бойните действия през 1912 година, бяха поднесени венци и цветя.