ВОЕННИТЕ МОРЯЦИ ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ЗАГИНАЛИТЕ ЗА СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ

Nov 04

Всяка година на Архангелова (мъжка) задушница Българската армия провежда военни ритуали в памет на загиналите във войните български вòйни.

На този ден изразяваме своето преклонение пред паметта на героите и почитаме храброто българско войнство, което народът винаги, в мир и в бран, е уважавал и към което продължава да изразява своите чувства на признателност за достойната служба на Родината.

На 4 ноември 2023 г. в град Варна се проведе ритуал, организиран съвместно oт Командването на Военноморските сили, Варненска и Великопреславска Света митрополия и Община Варна, с участието на Представителния духов оркестър на флота, почетен караул и венценосци от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”, офицери от Щаба на Военноморските сили и командири на военни формирования от гарнизона.

В района на Старите гробища, пред „Паметника на загиналите офицери, подофицери и войници във войните 1912-1918 г.”, свещеници от Митрополията отслужиха заупокойна молитва, след което бяха поднесени венци и цветя от името на министъра на отбраната на Република България, началника на отбраната, от областния управител на Варненска област госпожа Андрияна Андреева, заместник-кмета на Община Варна господин Коста Базитов, заместник-командира на Военноморските сили флотилен адмирал Георги Пенев, представители на военно-патриотични съюзи и организации.

В град Бургас пред Паметника на загиналите от 24-ти Черноморски пехотен полк в района на Военния клуб се проведе военен ритуал – панихида и полагане на венци и цветя с участие на военнослужещи от военните формирования от гарнизон Бургас по повод отбелязване на Архангелова (мъжка) Задушница.

Представители на Българската православна църква от град Бургас отслужиха панихида (възпоменание) в памет на загиналите във войните български вòйни.

Венци и цветя в почит към хилядите знайни и незнайни герои, загинали за свободата на Родината, бяха поднесени от името на министъра на отбраната на Република България, началника на отбраната, от представители на държавната и местна власт, организации и дружества, граждани и гости на града.