УЧАСТНИЦИТЕ В УЧЕНИЕТО „БРИЗ 2023“ ПОКАЗАХА ОТЛИЧНА ПОДГОТОВКА

Oct 20

„Наблюдавахме действията на Морската тактическа група за специални операции, която се справи перфектно. Учението е много по-комплексно и показва, че Военноморските ни сили изпълняват задълженията си да осигуряват морската сигурност на държавата, свободата на корабоплаването, да изпълняват задачи по мисията за подпомагане на населението – издирване и спасяване, във взаимодействие с граждански ведомства и организации.“ Това каза заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов днес, 20 октомври, на заключителния етап на националното учение с международно участие „Бриз – 2023“. Заедно със заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов и командира на Военноморските сили  контраадмирал Кирил Михайлов той наблюдава в района на Морската вертолетна авиобаза „Чайка“ действията на военнослужещите от Морската тактическа група за специални операции.

Националното военноморско учение „Бриз – 2023“ с международно участие се провежда от 13 до 22 октомври. Днес военнослужещите от  Морската тактическа група за специални операции демонстрираха уменията си при овладяване на малък плавателен съд за охрана на базов район, обезвреждане на терористична клетка, унищожаване на брегови команден пункт и извеждане на сили от крайбрежен район по въздух и вода. В демонстрацията участваха вертолети и катер на ВМС.

„Приоритетна задача сега е осигуряването на брегови комплекси за Военноморските сили за изграждането на комплексните им способности“, посочи заместник-министър Запрянов в отговор на журналистически въпроси. „Ние разчитаме догодина да имаме 2% от БВП като разходи за отбрана, което да ни позволи да продължим модернизацията на Въоръжените сили и тяхното попълване с личен състав. Това изисква промени в социалния пакет, повишаване на заплащането, промени по отношение на кадровото развитие на военнослужещите. Те изпълняват много сложни задачи и това изисква добра подготовка“, посочи той.

Командирът на ВМС контраадмирал Михайлов отбеляза, че въпреки сложната обстановка и допълнително възникналите задължения на ВМС в програмата за подготовка през следващата година са планирани много учения.

„Доволен съм от постигнатите резултати по време на учението „Бриз“. Подготовката на морските специални сили е отлична. За разлика от предходни години, през тази година се увеличи участието в учението на формирования на морската патрулна авиация. Ние успяхме да изпълним всички поставени задачи, независимо от сложната обстановка на море. Съвместните действия с правителствените, неправителствените и частните организации бяха изпълнени в пълен обем, което само може да ме радва и показва, че ВМС стоят на своя пост“, категоричен беше командирът на ВМС. По думите му, независимо от заплахите за сигурността в Черно море, корабите провеждат своята подготовка и всяко едно плаване е плаване за противоминно наблюдение, търсене на разливи, на замърсявания. От  няколко години ВМС развиват специализирани противоминни способности със съвременни кораби, оборудвани с дистанционно управляеми апарати. „Ние съчетаваме подготовката с изпълнението на реални задачи за осигуряване на безопасността на корабоплаването в българските морски пространства“, посочи в заключение контраадмирал Михайлов.