УЧАСТНИЦИТЕ В „БРИЗ 2023“ ОТРАБОТИХА МЕЖДУВЕДОМСТВЕНОТО СЪТРУДНИЧЕСТВО ПРИ РЕАКЦИЯ НА КРИЗИ

Oct 18

На 18 октомври 2023 г. в Пристанище Варна и акваторията на Варненски залив се проведоха епизоди от националното военноморско учение с международно участие ,,БРИЗ 2023“, свързани с взаимодействието на Военноморските сили и партньорите им от правителствени и неправителствени организации и институции.

Участниците в тазгодишния „БРИЗ“ продължават традицията да отработват междуведомственото си сътрудничество в многонационална среда, като усилията са насочени към издигане нивото на координация при реакция на кризи и защита на населението. Това включва тренировки на съвместните им действия при ликвидиране на пожар на борда на кораб в пристанище, преодоляване на последствията от инцидент с търговски кораб в териториалното море на Република България, медицинска евакуация, спасяване на бедстващи хора на море и борба с нефтен разлив.

В част от епизодите се включиха представители на Агенцията на Европейския съюз за морска безопасност.

Началото на епизода „Борба с пожар на търговски кораб в пристанище“ беше дадено от борда на кораб от състава на Военноморските сили с разиграването на фиктивен сценарий за възникнал пожар, евакуация на пострадали и ликвидирането на последствията от пожара.

 Отработи се и съвместна операция по преодоляване на последствията от инцидент с търговски кораб в националните морски пространства, медицинска консултация и евакуация, както и спасяване на бедстващи хора на море, с цел да се изградят необходимите способности за действия при кризи от невоенен характер.

В двата епизода взеха участие двадесет и седем правителствени и неправителствени организации и институции.