Започва национално военноморско учение „Бриз-2023” с международно участие

Oct 12

Националното военноморско учение „Бриз – 2023“, отворено за участие на чуждестранни военноморски сили ще се проведе в периода 13 – 22 октомври 2023 година. Учението се провежда от българските Военноморски сили в териториалното море, прилежащата зона и изключителната икономическа зона на Република България и в предварително обявени райони. В него участват военни кораби, авиация, личен състав, сили и средства от военноморските сили на България, Албания Белгия, Великобритания, Грузия, Гърция, Италия, Латвия, Полша, Румъния, САЩ, Турция, Франция, Военноморското командване на НАТО, Командването за специални операции  в Европа SOCEUR,  Тренировъчният център на НАТО по морски възпиращи операции (NMIOTC), Щабният елемент за интеграция на  силите на НАТО в България NFIU, Съвместното командване на силите, Сухопътните войски, Военновъздушните сили и ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“

Основната цел на учението е да се повиши оперативната съвместимост и взаимодействието между ВМС на участващите страни, чрез изпълнение на съвместни задачи и водене на широк спектър от бойни действия на море в операция за осигуряване на морската сигурност в региона.

Двадесет и седмото учение „Бриз“ през тази година продължава традицията  от предишните си издания да се усъвършенства междуведомственото сътрудничество в многонационална среда, с активното участие на 4 министерства, 27 държавни организации, правителствени и неправителствени организации, доброволчески сдружения и ведомства.

Планирането на учението се извърши под ръководството на командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, който е и общ ръководител на „Бриз – 2023“. Офицер, провеждащ учението и директор на учението е флотилен адмирал Георги Пенев – заместник-командир на Военноморските сили. Началник на Щаба на ръководството на учението е капитан І ранг Ваньо Мусински – началник на Щаба на Военноморските сили. Командир на многонационалното корабно оперативно съединение е флотилен адмирал Велко Велков – командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби.