Военните моряци почетоха паметта на флотския герой старшина ІІ степен Стефан Михалев Димитров

Dec 10

Снимка 1Датата 7 декември е влязла завинаги в историята на Военноморска база – ВМС. Това е ден, в който бургаските военни моряци се прекланят в знак на почит и уважение към гибелта на старшина II степен Стефан Михалев Димитров.

На 07.12.1973 г. в първи кубрик на МПК № 46 от състава на 4-ти дивизион противолодъчни кораби избухва пожар в близост до погребите. Корабът е швартован в пункт за базиране Атия до базовите тралчици. Пожарът е овладян от командира на отделение „Рулеви” старши матрос Стефан Михалев Димитров, който с помощта на екипажите от съседните тралчици изнася снарядите от погребите. При потушаването му, в следствие на вдишания въглероден окис, старши матрос Димитров загива и с цената на живота си той спасява кораба и екипажа от гибел. Така старши матрос Стефан Михалев Димитров вписва името си в екипажния списък за вечни времена.

За проявения героизъм и себеотрицание с Указ № 289 на Държавния съвет на Народна Република България от 13.01.1974 г. е награден с орден за храброст IIІ степен и е повишен посмъртно в звание старшина IІ степен.

На 9 декември 2013 година в гробищен парк на град Созопол се проведе панихида и военен ритуал за полагане на венци и цветя по повод 40 години от гибелта на старшина ІІ степен Стефан Михалев Димитров.

На ритуала присъстваха командира на военноморска база – ВМС комодор Митко Петев, заместник-кмета на община Созопол – Петя Чапевова, близки и роднини на старшина ІІ степен Стефан Димитров, военнослужещи от дивизион патрулни кораби, представители от съюза на офицерите и старшините от запаса и резерва от град Созопол и други официални лица и гости.