Участниците във водолазното учение „Тритон -2023“ демонстрираха способности за обезвреждане на боеприпаси и морски мини

Sep 28

Участниците в националното водолазно учение с международно участие „Тритон -2023“ днес, 28 септември, демонстрираха способности  за откриване, класифициране и обезвреждане на невзривени боеприпаси и морски мини под вода. На борда на спасителен кораб „Протео“ действията в района на Военноморска база Варна  наблюдаваха командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, командирите на формированията от военноморските сили на страните-участнички в учението – Италия, Румъния, Турция и САЩ, и журналисти.

„Тритон“ е планирано и се провежда за трета поредна година с  тенденция  да се наложи  като  едно от най-важните водолазни учения на българските Военноморски сили с международно участие.

В края на демонстрациите бяха представени образци на въоръжение и техника на българските ВМС.

На въпроси за действията на водолазите при обезвреждане на боеприпаса, прикачен към части от дрон, открит в с. Тюленово, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов благодари на водолазите, които извършиха подриваване и унищожаване на импровизираното взривно устройство. „Досега Военноморските сили на Република България не бяха се срещали с такъв тип импровизирано устройство и имаше основателни съмнения и предположения на специалистите от флота, че вътре в него има специални датчици, които биха довели до самовзривяване при опит за отварянето му. Поради тази причина водолазният екип преди да вземе решение за преместването на дрона на по-безопасно място за взривяване, извърши щателен оглед включително и под вода, за наличие на кабели и въжета, които биха могли да го активират при преместване“, разясни той. „Бяха изпълнени абсолютно точно всички правила и процедури при унищожаване на такъв тип устройства. Мога да заявя категорично, че водолазите действаха правилно,  по начин, по който да съхранят живота, както своя така и на всички останали“, заяви командирът на ВМС.