С ВОЕНЕН РИТУАЛ ВЪВ ВАРНА БЕШЕ ОТКРИТ ПАМЕТНИК НА ГЕНЕРАЛ-ЛЕЙТЕНАНТ ИВАН КОЛЕВ

Sep 25

На 25 септември 2023 г. във Варна се проведе ритуал за тържествено откриване и освещаване на бюст-паметник на генерал-лейтенант Иван Колев, командвал Конната дивизия, а по-късно и самостоятелната българска армия, в боевете за освобождение на Добруджа през Първата световна война.

Паметникът на бележития български пълководец, наричан Баща на българската конница и Освободител на Добруджа, е изграден по инициатива на родолюбиви и военно-патриотични сдружения и съюзи, с решение на Общинския съвет, с финансовата и логистична подкрепа на Община Варна.

В ритуала участваха командирите на военни формирования от гарнизона, Представителният духов оркестър, почетен караул и група венценосци, а строят на представителните части беше приет от контраадмирал Кирил Михайлов, командир на Военноморските сили.

В словото си пред официалните лица и присъстващите граждани г-н Валентин Иванов, представител на инициативния комитет, проследи накратко жизнения път и славните бойни победи на генерал Колев начело на Конната дивизия. От името на президента на Република България и върховен главнокомандващ на въоръжените сили, поздравителен адрес прочете г-н Илия Милушев, съветник в президентската администрация.

Под звуците на тържествен сигнал и химна на Република България, паметникът беше открит от кмета на Община Варна г-н Иван Портних и председателя на Сдружение „Български родолюбци“ г-н Артак Казарян.

Отец Цветан Флоров от Варненската и Великопреславска Света митрополия отслужи молебен за освещаване на паметника и за почитане паметта на прославения български военачалник.

Венци и цветя в знак на почит поднесоха представители на президента, на областната и общинска администрации, Военноморските сили, общинския съвет, областната дирекция на МВР, неправителствени организации и съюзи, политически партии и граждани.

Ритуалът завърши с химна на Добруджа, изпълнен от Представителния духов оркестър на ВМС.