ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ УЧАСТВАХА В ЧЕСТВАНИЯ ПО СЛУЧАЙ ДЕНЯ НА НЕЗАВИСИМОСТТА

Sep 22

На 22 септември 2023 г. в градовете Варна и Бургас тържествено беше отбелязана 115-та годишнина от обявяването на Независимостта на България.

Отбелязването на празника в град Варна започна в 17:00 часа на площад „Независимост“. Строят на представителният блок от ВВМУ,,Н. Й. Вапцаров” беше приет от командирът на Военноморските сили на Република България контраадмирал Кирил Михайлов. Маршът ,,Един завет”, в изпълнение на Представителния духов оркестър на Военноморските сили, огласи площадa.

 Тържествата продължиха с молебен за България, отслужен от свещенослужители на Варненската и Великопреславска митрополия и с тържествено издигане на националното знаме.

Официални гости бяха областният управител на Област Варна госпожа Андрияна Андреева, кметът на Община Варна господин Иван Портних, представители на държавната и местна власт, офицери от Военноморските сили.

В град Бургас отбелязването на празника започна с издигане на националното знаме на Република България на площада пред сградата на Община Бургас. Строят на представителните блокове от състава на Военноморските сили, Военновъздушните сили и Командването за логистична поддръжка беше приет от заместник-командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби капитан I ранг Павлин Петков. Честванията продължиха с поднасяне на венци и цветя пред паметника на 24-ти пехотен Черноморски полк пред Военен клуб – Бургас, където представители  на бургаското духовенство отслужиха заупокойна молитва в памет на загиналите български войни.

На ритуалите присъстваха представители на държавната и местна власт, граждани и гости на града.