Военните моряци участваха в тържествата за 6 декември – Никулден

Dec 07

Снимка 1На 6 декември – Никулден и празник на град Бургас, представителни части от гарнизон Бургас участваха в тържествено издигане на националното знаме на площад  „Атанас Сиреков” пред сградата на община Бургас. На площада бяха построени представителните блокове на Военноморска база-ВМС, Транспортния батальон и сборен блок от военните формирования на ВВС от гарнизона. Строят бе приет от началника на гарнизон Бургас и командир на Военноморска база -ВМС комодор Митко Петев.

На главната улица на града, до сградата на общината, походна кухня и личен състав от Военноморската база участваха в приготвянето и раздаването на Никулденска трапеза, която включваше различни видове риба на скара и рибена чорба.

Сливенският митрополит Йоаникий, областният управител Павел Маринов, кметът на община Бургас Димитър Николов, комодор Митко Петев, зам.- кметове, общински съветници, и военнослужещи и граждани на Бургас участваха в литийно шествие с участие от храм „Света Богородица” до Мостика в Морската градина, където бяха  хвърлени венци и цветя в морето в памет на загиналите моряци и рибари. 

6 декември е празник и на град Черноморец. Военните моряци участваха и в тържествата на град Черноморец. Кметът на града Добри Добрев, отец Стилиян от църквата „Св. Никола”, военнослужещите и гостите участваха в литийно шествие до пристанището на град Черноморец, като бяха хвърлени венци и цветя  в памет на загиналите моряци.