ФЛОТСКИТЕ ХИМИЦИ ПРОВЕДОХА ПОЛЕВА ПОДГОТОВКА

Sep 21

В периода от 11.09.2023 до 21.09.2023 г. на Учебен полигон ,,Ново село” – район 2 ,,Чубра” се проведе полева подготовка на щатните и нещатни специалисти по ядрена, химическа и биологическа защита (ЯХБЗ) от военните формирования на Военноморските сили, под ръководството на майор Иван Русев, флагмански специалист във флотилия бойни и спомагателни кораби.

Целта на полевата подготовка е военнослужещите от Военноморските сили да усъвършенстват практическите действия при възникване на ЯХБ обстановка в резултат на използване на оръжия за масово унищожение (ОМУ), терористични актове с използване на ЯХБ агенти, възникване на ЯХБ опасни аварии с изтичане на токсични индустриални материали (ТИМ) и трансгранично замърсяване на територията на Република България.

На 20.09.2023 г. се проведе заключителния етап от полевата подготовка – приемане на проведената полева подготовка от комисия от Щаба на отбраната и Командването на Военноморските сили.

Военнослужещите от ВМС показаха високи резултати и демонстрираха знания и умения,  придобити по време  на двуседмично си подготовка.