ВОЕННИТЕ МОРЯЦИ УЧАСТВАХА В ТЪРЖЕСТВЕНОТО ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА 138-та ГОДИШНИНА ОТ СЪЕДИНЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ

Sep 06

На 6 септември 2023 година Военноморските сили участваха в тържествените прояви по случай 138-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия в градовете Варна и Бургас.

Във Варна с военен ритуал бяха положени венци и цветя  пред „Паметник на приморци, загинали в Сръбско-българската война през 1885 г“. Началникът на Щаба на Военноморските сили капитан I ранг Ваньо Мусински, прие строя на  почетния караул. Свещеници от Варненска и Великопреславска митрополия отслужиха заупокойна молитва в памет на загиналите войни. След тържествения марш пред паметника на приморци, Представителният духов оркестър поведе шествие по бул. „Мария Луиза“ до сградата на Държавен архив – Варна, където пред паметната плоча на княз Александър Батенберг, също бяха положени венци и цветя.

За втора поредна година Община Варна, доброволци и членове на патриотични съюзи, организира историческа възстановка на Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Именно във Варна, на това място, то е официално обявено от княз Александър Батенберг.

На ритуалите присъстваха представители на държавната и местна власт, на Варненска и Великопреславска митрополия, командири на военни формирования, офицери от Щаба на ВМС, членове на военно-патриотични и родолюбиви съюзи и организации, граждани и гости на града.

В Бургас празничните прояви започнаха с тържествено издигане на националното знаме на площад “Атанас Сиреков”.

Пред сградата на общината бяха построени представителни блокове от състава на Военноморските сили, Командването за логистична поддръжка и Военновъздушните сили.

Строят бе приет от началника на гарнизон Бургас и командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби, флотилен адмирал Велко Велков.

Отбелязването на празника продължи с военен  ритуал по отдаване на военни почести и полагане на венци и цветя пред паметника на 24–ти Пехотен черноморски полк пред Военен клуб – Бургас. Заупокойна молитва в памет на загиналите български войни отслужиха свещеници от Сливенска митрополия.

На тържествените церемонии присъстваха представители на държавната и местна власт, командири на военни формирования от Бургаския гарнизон, членове на военно-патриотични организации, граждани и гости на града.