Тържественото отбелязване на 144-та годишнина от създаването на Военноморските сили

Aug 13

В рамките на тържественото отбелязване на 144-та годишнина от създаването на Военноморските сили на 12 август (събота), честванията продължиха с тържествено събрание-концерт, което се проведе от 18.00 ч. във Фестивалния и конгресен център – Варна. Преди началото на концерта, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов отправи тържествено приветствие по случай Празника, в което акцентира върху изпълнените задачи от Военноморските сили през изминалата година до момента.

Министърът на отбраната на Република България господин Тодор Тагарев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов наградиха военнослужещи и цивилни служители от състава на Военноморските сили, отличили се с висок професионализъм при изпълнението на поставените им задачи.

Генерал-лейтенант Любчо Тодоров съветник по военната сигурност на Президента на Република България, обяви поздравителен адрес от името на господин Румен Радев Президент на Република България и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили.

На 13 август (неделя) от 08:55 ч. на Морска гара – Варна се проведоха ритуалите по посрещане на министъра на отбраната на Република България, по тържественото вдигане на флага на Военноморските сили, гюйса, стенговите флагове и флаговете за разцветяване, и по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от „Випуск – 2023” от специалност „Организация и управление на тактическите подразделения от ВМС” на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров”.  На  ритуалите присъстваха министърът на отбраната на Република България господин Тодор Тагарев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ флотилен адмирал проф. д. в. н. Боян Медникаров, кметът на Община Варна господин Иван Портних, областният управител на Област Варна госпожа Андрияна Андреева, адмирали, генерали, ветерани, роднини на новопроизведените морски офицери и граждани на Варна.

По повод 144-та годишнина от създаването на ВМС, в съботния и неделния ден, от 10:00 ч. до 18:00 ч. на Морските гари във Варна и Бургас, военни кораби бяха отворени за посещение от гражданите и гостите на града.