Aug 13

Уважаеми адмирали, офицери, офицерски кандидати, старшини, матроси и цивилни служители! Скъпи ветерани!

За мен е удоволствие и привилегия, да отправя своя моряшки поздрав към всички вас по случай  Празника на Военноморските сили на Република България!

Преди 144 години, на 12 август 1879 година, над корабите и катерите, застанали на пристана в град Русе, тържествено се издига българският трибагреник. Ражда се военният флот на нашата родина. От тази далечна дата и до днес, под военноморския флаг служат и работят, изпълнявайки с достойнство и чест своя войнски и граждански дълг, поколения българи.

Изминалата флотска година ни поднесе много предизвикателства. На първо място, влошената среда за сигурност в Черно море в резултат от войната в Украйна продължава да изисква от нас пълноценно и ефективно изпълнение на множество отговорни задачи. Осигуряването на безопасността на гражданското корабоплаване. Борбата с плаващите мини. Защитата на морската критична инфраструктура. Непрекъснатото наблюдение за обстановката в морското пространство са само част от ежедневната дейност на Военноморските сили.

С чувство на изпълнен дълг и удовлетворение можем да заявим, че въпреки проблемите с остарялата техника, благодарение на професионализма и достигнатото високо ниво на подготовка в резултат на тренировките и ученията, изпълняваме тези задачи.

До края на календарната година ни предстоят още учения. В ход са финалните етапи от подготовката за провеждането през есента на най-голямото национално военноморско учение с международно участие „Бриз 2023“. Както досега, запазвайки добрите практики, във фокуса на учението са оперативната съвместимост с нашите съюзници, междуведомственото сътрудничество и взаимодействието с международни, правителствени и неправителствени организации.

За първи път през тази година бяхме домакини и съорганизатори, заедно със Съюзното съвместно командване на силите на НАТО в Неапол и командването на Военноморските сили на САЩ в Европа, на поредното издание на Черноморския морски форум. В този единствен по рода си формат, командващите на военните флотове на държавите от черноморския регион, представители на нашите стратегически съюзници и партньори, на неправителствени организации и институции с богат опит в областта на сигурността имаха възможност да дискутират и да представят своите виждания за решаване на възникващите в период на текущ въоръжен конфликт предизвикателства и проблеми.

Единственият начин Военноморските сили да са адекватни на днешните и бъдещите заплахи за сигурността и морския суверенитет на нашата родина е да продължи процеса на модернизация и да се привлекат знаещи, можещи и високо мотивирани кадри.

Проблемите свързани с модернизацията са много, но аз се радвам ,че най-важният проект за ВМС, придобиването на двата нови многофункционални модулни патрулни кораба следва планирания времеви график. Благодарение на нашите усилия вече са договорени и основната част от въоръжението и боеприпасите за корабите. Този факт ни дава увереност, че приемането и усвояването им ще позволи в обозримо бъдеще значително да повишим способностите си. Това от своя страна ще допринесе за по-пълноценното ни включване в съюзните усилия за гарантиране сигурността и стабилността на Черноморския регион.

От името на Командването на Военноморските сили и от свое име, изказвам нашата благодарност за отговорността ви, за високия ви дух и непреклонната ви воля! Горд съм, че като командир и пряк ръководител, стоя начело на хора като вас – достойни следовници и пазители на флотските традиции.

На вас, на вашите семейства и близки, желая отлично здраве, благополучие и успех във всяко начинание!

Попътен вятър и седем фута под кила!

Честит празник!