ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ УЧАСТВАХА В ЧЕСТВАНИЯТА НА ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ

Jul 18

На 18 юли представителни части от Военноморските сили се включиха в ритуали и поклонения по случай 186-та годишнина от рождението на Апостола на българската свобода Васил Левски.

Пред паметника на националния герой на „Алеята на възрожденската памет” в Морската градина на Варна се състоя военен ритуал за поднасяне на венци и цветя. Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов прие строя на почетния караул и Представителния духов оркестър на флота.

Да отдадат почит на Апостола и да поднесат венци и цветя на паметника му бяха дошли областният управител на област Варна, заместник-кметът на Община Варна, представители на държавни и общински структури, офицери от Щаба на ВМС, неправителствени и родолюбиви организации, ветерани и граждани на града.

Почетен караул и група венценосци от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби участваха в поклонението и ритуала по поднасяне на венци пред паметника на Апостола на свободата в Морската градина на Бургас. Строят на почетния караул беше приет от началника на щаба на флотилията капитан I ранг Георги Савов.

В церемонията участваха кметът на Община Бургас, заместник-областният управител на област Бургас, представители на регионални структури на държавни и общински институции, родолюбиви и патриотични организации и съюзи, училища и читалища, граждани и гости на града.

В ритуал по тържествено откриване на паметник на Васил Левски в град Созопол участваха почетен караул и венценосци от Военноморска база Бургас. Командирът на базата капитан І ранг Петър Петров прие строя и поздрави моряците с годишнината от рождението на Апостола.

На тържествената церемония присъстваха вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, областният управител на област Бургас проф. д. н. Мария Нейкова, кметът на община Созопол Тихомир Янакиев

Официалните лица, много граждани и гости на града поднесоха венци и цветя на новооткрития паметник и се поклониха пред паметта на националния герой.