НАВЪРШИХА СЕ ШЕСТДЕСЕТ И ПЕТ ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА ПЪРВИ ДИВИЗИОН ПАТРУЛНИ КОРАБИ

Jul 14

На 10 юли 2023 г. се навършиха 65 години от сформирането на Първи отделен дивизион противолодъчни кораби, чийто наследник днес е Дивизион патрулни кораби от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби.

По този случай днес, 14 юли,  в района на военното формирование се проведе церемония, която започна с тържествено вдигане на военноморския флаг, гюйса, стенговия флаг и флаговете за разцветяване.

Гости на тържеството бяха националният военен представител на началника на отбраната във Военния комитет на НАТО и във Военния комитет на ЕС вицеадмирал Митко Петев, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков, адмирали и офицери от запаса, близки и роднини на военнослужещите.

През изминалите до днес години, в екипажите на корабите от военното формирование получават своята моряшка закалка поколения офицери, старшини и матроси. Въпреки трудностите и трансформациите, дивизионът успява да се представи достойно във всички изпитания и да запази ролята си на водещо флотско формирование.

В празничното си слово командирът на дивизиона капитан І ранг Борислав Великов благодари на  личния състав за успешното изпълнение, въпреки трудностите и предизвикателствата, свързани с ресурсното осигуряване и поддържането на материалната част, на пълния спектър от задачи, поставени пред дивизиона,. Той подчерта, че това се случва благодарение преди всичко на непримиримостта, волята, професионализма и полаганите от офицерите, старшините и матросите ежедневни усилия.

Командирът на Военноморските сили контраадмирал Михайлов поздрави командването и личния състав на дивизиона. Той изрази своята увереност, че и в бъдеще те ще съхранят трудолюбието, сплотеността и устрема си към победа, изпълнявайки всеотдайно и прецизно поставените задачи и издигайки престижа и авторитета на Военноморските сили на България.

По повод тържественото отбелязване на годишнината, със заповеди на началника на отбраната, командира на ВМС, командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби и командира на дивизиона бяха наградени отличили се със своето старание и отговорност при изпълнение на функционалните си задължения военнослужещи.

Празникът завърши с обща снимка и среща на поколенията.