ЗАПОЧВА СЪВМЕСТНОТО БЪЛГАРО-РУМЪНСКО ПРОТИВОМИННО УЧЕНИЕ „ПОСЕЙДОН 2023”

Jul 13

На 13 юли 2023г., минен ловец „Цибър“ и базов миночистач „Шквал“ от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби на Военноморските сили се снеха от пункта си за постоянно базиране и отплаваха към териториалното море на Република Румъния за да вземат участие в съвместното българо-румънско противоминно учение „Посейдон 2023”, като по време на прехода се води непрекъснато наблюдение за минна опасност и чистотата на  морските води.

Учението ще се проведе в периода 14 юли до 21 юли 2023 година в гр. Констанца и морските пространства на Република Румъния. То е ежегодно и стартира от 2002 г., като домакини са Военноморските сили на Република България и Република Румъния на ротационен принцип.

 „Посейдон 2023” е насочено към усъвършенстване на нивото на подготовката на личния състав по планиране и провеждане на противоминни действия, обследване в плитководни райони и унищожаване на невзривени боеприпаси в коалиционен формат. Освен това ще бъдат отработени  процедурите по съвместно маневриране, прехвърляне на леки товари на море, търсене и спасяване на море, буксировка на аварирал кораб, както и комуникационни учения. Същото е планирано и ще се ръководи съгласно стандартите и процедурите на НАТО и ще се проведе в райони, които са обявени своевременно.

В учението ще вземат участие кораби и личен състав от Военноморските сили на Румъния, България, Белгия, Великобритания, Гърция, Италия, Турция, Франция и САЩ.

„Посейдон 2023” се провежда под ръководството на заместник-командира на Военноморските сили на Република Румъния, а непосредственото управление на тактическите единици е възложено на началника на Щаба на Военноморския оперативен компонент на Румъния.