ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ПЪРВИЯ АДМИРАЛ, КОМАНДВАЛ БЪЛГАРСКИЯ ВОЕНЕН ФЛОТ

Jul 07

На 7 юли 2023 г., по случай 132-та годишнина от рождението на контраадмирал Иван Вариклечков – първия български адмирал, командвал флота, на паметника му пред Щаба на Военноморските сили се проведе военен ритуал по поднасяне на венци и цветя.

Строят на почетния караул беше приет от началника на Щаба на Военноморските сили капитан I ранг Ваньо Мусински.

На ритуала присъстваха заместник-областният управител Симеон Костадинов, кметът на Варна Иван Портних, представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на ветераните от войните на България, Съюза на подводничарите в Република България, наследници и родственици на контраадмирал Вариклечков, военнослужещи и цивилни служители от Щаба на ВМС.

Пред дошлите да почетат бележития български флотоводец, в кратко слово капитан I ранг Мусински напомни някои от най-ярките моменти, очертали неговия житейски и професионален път, изпълнен със значими постижения и достойни за следване дела.

Вицеадмирал от запаса Пламен Манушев представи интересни факти от живота на флотски офицери, които заедно с контраадмирал Вариклечков са служили и изграждали Военноморските сили в годините на бурни и нелеки обществено-политически промени и събития през първата половина на миналия век. От името на наследниците на контраадмирал Вариклечков, вицеадмирал Манушев изказа благодарност към Военноморските сили за оказаната почит към името и делото на славния морски офицер.