Jun 29

На 28 и 29 юни 2023 година, във Варна се проведе основната планираща конференция за националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2023”.

Началникът на Щаба на Военноморските сили капитан I ранг Ваньо Мусински откри конференцията. Тя се проведе под ръководството на началника на отдел ,,Подготовка” в Щаба на Военноморските сили капитан I ранг Тодор Калинов, като бяха обсъдени въпроси, касаещи предстоящото през месец октомври учение.

В конференцията, освен от Министерство на отбраната, Щаба на Военноморските сили, Флотилия бойни и спомагателни кораби, видовете въоръжени сили и командването за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана, се включиха и представители на военноморските сили на държави от НАТО и инициативата „Партньорство за мир”, заявили участие в учението – Албания, Белгия, Грузия, Гърция, Италия, Румъния, Съединените американски щати, Турция и на Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО в България NFIU, като част от тях участваха чрез видеоконферентна връзка.

Участниците се групираха в четири синдиката – морски операции, междуведомствено сътрудничество, специални операции и обезвреждане на невзривени боеприпаси, в рамките на които се обсъдиха възможностите за отработване на конкретните епизоди от учението, свързани както с действията на силите на море, така и съвместните действия на ВМС на Република България с правителствени и неправителствени организации.

В работата на синдиката за междуведомствено сътрудничество участваха представители на областната и общинската администрации във Варна, на регионалните структури на Министерство на вътрешните работи, Министерство на транспорта, Министерство на околната среда и водите, Министерство на здравеопазването, на фирми от морския бизнес и доброволчески сдружения.