Jun 23

„Изпълнението на проекта на Министерството на отбраната „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за нуждите на Военноморските сили“ ще допринесе за преодоляване на недостига на способности в защита на морската ни сигурност“. Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев в приветствието си на тържествената церемония по залагане на кила на втория многофункционален модулен патрулен кораб за Военноморските сили (ВМС) във Варна днес, 22 юни. „В контекста на регионалната среда за сигурност и нарушения военностратегически баланс в Черно море защитата на националните интереси по отношение на националните морски пространства е една от първостепенните и комплексни задачи на държавното управление“, подчерта той. По думите му реализирането на този проект за нуждите на ВМС чрез приемането на въоръжение на двата кораба „Храбри“ и „Смели“ ще бъде сериозен принос в изпълнението на концепцията на НАТО и ще допринесе за решаване на задачите за възпиране и отбрана в Черно море. Министър Тагарев пожела успешно реализиране на този сложен инженерен проект, който ще придаде нов, по-модерен облик на българските Военноморски сили. „Надявам се, че много скоро след завършването на строителството корабът ще бъде окомплектован с всичко необходимо, за да се превърне в ефективно бойно средство, което ще допринесе за гаранцията за сигурност и отбрана на Република България“, посочи още той.

До момента проектът се изпълнява съгласно договорения график.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов подчерта, че със старта на проекта преди една година, когато е заложен килът на първия многофункционален модулен патрулен кораб, е положено началото на реализацията на мечтата на поколения военнослужещи за нови военни кораби. „Сега твърдо можем да заявим, че държавната политика, професионализмът на „МТГ-Делфин“, на „NVL B.V.&Co.KG“ и ангажиментът на флота победиха скептицизма. Сега цари увереност, че в България могат да се строят военни кораби, да участват нашата отбранителна индустрия и местният бизнес и да се осигури бъдещето на флота“, каза адмирал Ефтимов. Той изрази увереност в успешното изпълнение на проекта и заяви, че усилията на военното ръководство на Министерство на отбраната и на командването на Военноморските сили вече са насочени към подготовката за приемане и усвояване на корабите в състава на ВМС.

Важността на проекта за модернизацията на ВМС изтъкна в изказването си и техният командир контраадмирал Кирил Михайлов. Той благодари на конструкторите, корабостроителите и на всички хора, които са положили огромно количество труд, за да могат чертежите да станат реалност. „Пожелавам на моряците от бъдещите екипажи достойно да служат на новите кораби, гордо да развяват военноморския флаг и да прославят Родината“, заяви контраадмирал Михайлов.

По-рано днес министърът на отбраната Тодор Тагарев проведе среща с командния състав на Военноморските сили. По време на първото си посещение във вида въоръжена сила той беше запознат със състоянието и анализа на проблемите на военния ни флот.

„Инвестиции за модернизация ще има. При прегледа Министерството на отбраната е единственото, което запазва бюджета си така, както е предвиден за тази година, тъй като имаме поети ангажименти към нашите съюзници да инвестираме определени средства в сектор „Отбрана“. Изпълняваме тези ангажименти. Остава да превърнем парите в способности“, посочи министър Тагарев в отговор на въпроси на журналисти. Той подчерта, че прегледът на инвестиционната програма не препятства стартирането на модернизационните проекти, които са достигнали необходимата степен на готовност.

„Бюджетът за отбрана за 2024 г. се развива като процент от БВП, точно така, както е заложено в стратегията за отбрана“, посочи и министърът на финансите Асен Василев. „През тази година бюджетът е запазен в неговата цялост, така че Министерството на отбраната да реализира всички свои дейности и проекти“, допълни той.

Министър Тагарев опроверга фалшивите новини за изпращане на военнослужещи в Украйна. „Има решение на Народното събрание, в което се посочва, че до 60 украински военнослужещи могат да дойдат у нас, за да бъдат подготвени и обучавани за бойни санитари. Никога не е ставало въпрос за изпращане на хора в конфликта под каквато и да е форма“, подчерта министърът на отбраната. В отговор на въпрос за т.нар. триъгълни сделки министър Тагарев поясни, че помощта за Украйна е дала възможност на някои страни да заменят старо въоръжение съветски образци с не ново, но с достатъчно добро и оперативно съвместимо от западни съюзници. „Проучваме тези възможности. Има и други европейски механизми за компенсиране на стойността на боеприпасите и на помощта, която се дава на Украйна“, посочи министърът на отбраната.