ПРИКЛЮЧИ КОМАНДНО-ЩАБНОТО УЧЕНИЕ НА ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ ,,МОРСКИ ЩИТ 2023”

Jun 09

Днес приключи командно-щабното учение с войски за реално действие „Морски щит 2023“, което Военноморските сили проведоха за времето от 30 май до 9 юни 2023 година.

Учението условно протече в две фази, подготвителна – за планиране на операция и фаза с реални действия на силите на море.

За първи път като тактически фон на учение на Военноморските сили, в процеса на неговото планиране и провеждане, се използва разработен от НАТО и доразвит за нуждите на национална отбранителна операция, фиктивен сценарий, при който равностоен противник предизвиква рискове и заплахи за Алианса в политическо, военно, икономическо и информационно отношение.

Тактическото формирование на патрулните сили изпълни задачи по контрол на корабоплаването в зададени райони, действия по търсене и следене на подводница, учение по защита от атаките на въздушен противник с участие на самолети от състава на Военновъздушните сили, взаимодействие с брегови артилерийски дивизион по предаване на данни за открити морски цели. Екипажите проведоха тренировки по приемане и предаване на товари по вертикален способ от вертолет от състава на ВМС, извършване на бордова проверка на кораб-нарушител, действия по организиране на отбраните и защитите на група кораби при прехода им на море и на незащитена котвена стоянка.

Тактическото формирование на противоминните сили проведе действия по борба с минната опасност в зададени райони, търсене и унищожаване на дънни и котвени морски мини с помощта на корабни тралове и подводни управляеми апарати. Корабите от състава на формированието проведоха и учения по оказване на помощ и буксировка на аварирал кораб със собствени сили и средства, приемане и предаване на товари по вертикален способ от вертолет от състава на ВМС и отразяване на асиметрична заплаха от малки бързоходни лодки.

Тактическото формирование на спомагателните сили изпълни задачи по осветяване на подводната обстановка в назначен район с участие на водолази от състава на ВМС и дистанционно управляеми подводни апарати. Бяха отработени процедури по гасене на пожар на кораб в гаван, тренировки по товарене и разтоварване на войски и бойна техника на борда на кораб и провеждане на товарене и разтоварване на войски и бойна техника от състава на Сухопътни войски.

Kораби от състава на флотилията участваха в осигуряването на безопасността при провеждане на стрелби на Военновъздушните сили по морски и въздушни цели в акваторията на нос Шабла.

В командно-щабното учение активно участие взеха и бреговите формирования от състава на Военноморските сили.

Флотските свързочници изградиха комуникационен възел за командване и управление на силите на море и на брега.  Развърнаха и оборудваха полеви лагер, осигурявайки работата на щабните специалисти от Командването на ВМС.

Дивизиона за морски специални операции тренира динамична стрелба с късо и дълго оръжие на къси и пределно къси дистанции, през светлата и тъмната част на денонощието при различни метео условия, унищожаване на мина с взрив, изпълнение на парашутен скок с прелет като способ за инфилтрация в непознат район и провеждане на специално разузнаване и директни действия по противников лагер за подготовка на терористи.

Флотските ракетчици усъвършенстваха придобитите способности за планиране и провеждане на тактически действия за нанасяне на удар по противниковите сили. След разполагането в учебния позиционен район, беше проведена съвместна тренировка по предаване на данни с корабните и брегови формирования с висок интензитет, което способства за постигане в пълен обем на поставените цели.

Военнослужещите от вертолетната авиобаза ,,Чайка” изпълниха полети за наблюдение и търсене на плаващи мини, търсене и спасяване в зададен район, за десантиране по парашутен способ, евакуация на пострадал и трансфер на товари по вертикален способ от борда на плавателен съд.