ПРОВЕЖДА СЕ КОМАНДНО-ЩАБНОТО УЧЕНИЕ НА ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ ,,МОРСКИ ЩИТ 2023”

Jun 06

От 30 май до 9 юни Военноморските сили провеждат командно-щабно учение с войски за реално действие „Морски щит 2023“.

Това е командно-щабно учение с войски за реално действие, в което участват сили и средства на флотилия бойни и спомагателни кораби, двете военноморски бази в Бургас и Варна, както и всички подчинени на ВМС брегови формирования. То обхваща серия от провеждани по единен замисъл тактически учения на формированията от ВМС.

Планиращ офицер е командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, а офицер, провеждащ учението – началникът на Щаба на ВМС капитан I ранг Камен Кукуров.

По време на учението се отработва процесът на планиране, подготовка и провеждане на операция по защита на морския суверенитет, като част от национална отбранителна операция.

Учението условно протича в две фази – подготвителна, за планиране на операция, както и фаза с реални действия на силите на море. Акцент е отработването, под формата на учения, на мероприятия по изграждане и поддържане на ситуационна осведоменост в националните морски пространства, защита на корабоплаването и обекти от морската критична инфраструктура в националните морски пространства, организиране на съответните видовете отбрани и защити на бреговите формирования и на корабите на море, с провеждане на практически артилерийски стрелби и бойни упражнения.

В рамките на учението е развърнат Боен щаб със съответните функционални групи и постове за управление на участващите сили и средства. За създаване на необходимите условия за постигане на целите на учението и задачите за подготовка, е сформирана Структура за ръководство и контрол на учението.