МОРЯЦИ ОТ „ТИХИНА” СЕ ГОТВЯТ ЗА АФГАНИСТАН

Nov 29

Снимка 1Военнослужещи от Морския специален разузнавателен отряд на  Военноморските сили провеждат непосредствена подготовка за участие в мироопазваща мисия на ISAF, като група за охрана на национален елемент в Кабул, от състава на 26-ти континент в Афганистан.

Подготовката се провежда във в.ф. 52590 – Ямбол, където са застъпени широк спектър от дисциплини: езикова, тактическа, инженерна, огнева, физическа, военна топография, военномедицинска подготовки и др. Стрелбите се провеждат на ГУЦ “Победа”. Изпълнени бяха стрелби с автомат и лека картечница „Калашников”, пистолет „Макаров” и “Sig Sauer”, РПГ 22-НЕТО, денем и нощем, както и хвърляне на ръчна граната в цел. Като част от подготовката, военнослужещите от „Тихина“ преминаха специално тактическо обучение по кормуване с автомобил с повишена проходимост „Хамър“ в бригада „Специални сили“ – Пловдив.

Командирът на групата за охрана взе участие в специално обучение по противодействие и борба с импровизирани взривни устройства в американските военни бази в Графенвьор и Хохенфелс (Германия), с част от участниците в контингента, както и целенасочени курсове във ВМА – София и Военна академия „Г.С Раковски”.

Моряците преминаха предварителна подготовка в пункта за постоянна дислокация, в периода 26.08 – 04.10.2013 г., където след подбор бяха определени 5 военнослужещи и 2 резерви за участие в мисията. Избраният личен състав е имал и други участия в задгранични мисии в Ирак и Либия. Към момента общата оценка от подготовката е „Отличен“. Мотивацията на военните моряци е голяма, тъй като това е първо участие на формирование от Военноморските сили в операция на ISAF.

Командирът на военното формирование, капитан II ранг Станчо Димитров е убеден, че момчетата ще се справят успешно с предизвикателството.