ПРОВЕДЕ СЕ УЧЕБНО-МЕТОДИЧЕСКИЯ СБОР НА ФЛАГМАНСКИЯ СТАРШИНА НА ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ

May 12

На 11 и 12 май 2023 година, в Командването на Военноморските сили се проведе учебно-методическия сбор на флагманския старшина на Военноморските сили мичман Стефан Стефанов.

В мероприятието участие взеха  директора на Професионалния старшински колеж – офицерски кандидат Свилен Савов, главният сержант на Военновъздушните сили – старшина Румен Петров, главният сержант на Командване за логистична поддръжка – старшина Тодор Алексиев и флагманските старшини на формированията от Военноморските сили.

Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов приветства участниците. Той изтъкна, че именно флагманските старшини са хората, които са най-близо до старшинския и матроски състав и тяхното мнение по отношение на подбора и обучението на военнослужещите е важно за Командването на Военноморските сили.

През първия ден обект на дискусия бе проект „Визия за развитие на сержантския (старшинския) и войнишкия (матроския) състав от Въоръжените сили на Република България“.  Предимствата и недостатъците на системата за подбор, прием и длъжностно развитие на военнослужещите.

В отделен панел бяха анализирани военните поуки от развитието на конфликта между Украйна и Руската федерация, настоящите договори за придобиване на нови способности от българските Военноморски сили и перспективите за развитие на ВМС на Република България. Брифинги бяха представени от офицери от Командването на Военноморските сили – капитан І ранг Петко Якимов, капитан І ранг Георги Георгиев и главният психолог Меглена Дерешева.

Втория ден участниците посетиха Професионалния старшински колеж, където  се запознаха с учебно – материалната  база и тренажорите на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“, където кадети и специализанти имат възможност да се обучават.