Контраадмирал Румен Николов участва в годишната среща MARCOMET 2013

Nov 28

Снимка 1От 19 до 21 ноември 2013 г. командирът на ВМС контраадмирал Румен Николов участва в срещата на командващите ВМС на страните-членки на НАТО – MARCOMET 2013 в гр. Лондон. С трансформацията на командната структура на Алианса и закриването на Военноморското командване в Неапол, тази традиционна за Южния регион конференция измени формáта си и сега обхваща всички ВМС на Северо-атлантическия пакт, а организатор е Обединеното военноморско командване (ОВМК) в Нортууд, Великобритания. В срещата взеха участие 54 международни делегации, представители на 20 страни-членки, на страни-партньори, щаб-квартирата и различни командвания на НАТО, правителствени организации, фирми, университети и научни институти.

Темата на конференцията тази година беше: „Разбиране за морето – 2013 – Предизвикателствата за изграждане и поддръжка на глобална опозната картина на морската обстановка”. Въведението включваше видео-обръщение от генералния секретар на НАТО Андерс Фогх Расмусен, приветствие от командващия ОВМК вицеадмирал Питър Хъдсън (ВМС, Великобритания), бележки за глобалния контекст и визия за морската сигурност от члена на британския Парламент д-р Андрю Мърисън и кратки презентации за значението на морската среда за глобалната сигурност и възгледите на НАТО по тези въпроси от професор сър Хю Страхан и г-н Стивън Иванс – помощник-генерален секретар на НАТО по операциите.

В няколко поредни сесии бяха разгледани въпроси, касаещи в по-широк обхват морската среда – влиянието на икономическите дейности в глобален мащаб, предизвикателствата на измененията в морската еко-среда, широкия Атлантически регион, включително крайния Север, Карибите, Западна Африка и Балтика и актуалните предизвикателства в Средиземноморието.

През втория ден на конференцията бяха разгледани аспекти на морската сигурност в райони извън традиционната зона за отговорност на НАТО – Арабския залив, широкия Близък Изток, Индийския океан и юго-източните азиатски морета и гледната точка за развитията в тях на страни партньори – Австралия, Русия, Индия.

На закрита сесия само за членовете на НАТО бяха обсъдени проблеми от операциите на Алианса за борба с тероризма и пиратството по море, пътища за органично свързване на националните военноморски способности с командната структура на Алианса, важността на обединяването и ефективното използване на националните и съюзни учения, ролята и бъдещето на Постоянните военноморски сили на НАТО.

Участие в конференцията взе и генерал Филип Брийдлав (ВВС, САЩ) – върховен главнокомандващ на НАТО в Европа.