ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ ЧЕСТВАХА 6 МАЙ – ДЕН НА ХРАБРОСТТА И ПРАЗНИК НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ

May 06

Военноморските сили проведоха празнични мероприятия по случай 6 май – Ден на храбростта и Празник на Българската армия в градовете Варна, Бургас и Поморие.

На площад „Св. Св. Кирил и Методий” в град Варна, началникът на Щаба на Военноморските сили капитан I ранг Камен Кукуров прие строя на представителните части и техните бойни знамена от Варненския гарнизон.

Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи „Водосвет и благославяне на бойните знамена”.

След края на ритуала, Представителният духов оркестър на Военноморските сили и блока от курсанти на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” поведоха шествие до „Паметник на Приморци, загинали в Сръбско-българската война 1885 година”, където беше отслужена заупокойна молитва и с военен ритуал бяха положени венци и цветя.

В град Бургас, на паметника на „24-ти пехотен Черноморски полк” пред Военен клуб Бургас, се проведе военен ритуал по полагане на венци и цветя в знак на почит и признателност към паметта на загиналите за свободата и независимостта на Отечеството български вòйни.

По-късно на площад „Св. Св. Кирил и Методий” в града беше отслужен тържествен водосвет и молебен за здраве на българското войнство. Негово Преосвещенство Агатополският епископ Йеротей и свещенослужители от Българската православна църква благословиха представителните части от гарнизон Бургас и техните бойни знамена.

В навечерието на Празника, на 5 май в град Поморие се проведе ритуал по отдаване на военни почести и полагане на венци и цветя по повод Деня на храбростта и празник на Българската армия, който е и празник на Поморие. В ритуала участва представителна част от Военноморските сили.