ВОДОЛАЗИ ОТ ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ ПРОВЕЖДАТ САМОСТОЯТЕЛНИ СПУСКАНИЯ В РЕАЛНИ МОРСКИ УСЛОВИЯ

Apr 27

Спасителен кораб „Протео“ от състава на дивизион кораби със спомагателно назначение извършва плаване по проект „Повишаване на способностите на ВМС за подводни интервенции“.

Като част от процеса по валидиране на нови декомпресионни таблици и процедури и изграждане на дълбоководни водолазни способности, за първи път в историята на нашите Военноморски сили бяха проведени самостоятелни спускания до дълбочина 72 метра, в реални морски условия, с използване на изкуствени хелиево-кислородни дихателни смеси. Спусканията са част и от провеждащия се, съвместно с експерименталните спускания, пилотен курс за водолази-дълбоководници.

Освен водолази от дивизион кораби със спомагателно назначение, в спусканията участват и водолази от дивизион противоминни кораби и морската вертолетна авиобаза.

В осигуряването на спусканията участват водолази от Центъра за подготовка на водолази и бордни спасители от ВМС и лекари от Военномедицинска академия.

Спусканията в реални морски условия бяха предшествани от множество дълбоководни спускания в имитационни хипербарни условия, в барокамерата на спасителен кораб “Протео”, включително до пределната дълбочина от 100 метра.