КОМАНДИРЪТ НА ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ НА АЛБАНИЯ БЕШЕ НА ПОСЕЩЕНИЕ ВЪВ ВАРНА

Apr 06

На 6 април 2023 г. на посещение във Варна е командирът на Военноморските сили на Република Албания контраадмирал Аднанд Агастра.

Пред сградата на Адмиралтейството, с тържествена церемония, гостът беше посрещнат от контраадмирал Кирил Михайлов, командир на Военноморските сили на Република България.

По време на разговорите в Командването на Военноморските сили контраадмирал Агастра беше запознат с мисията, задачите, състава и проектите за развитие на българските Военноморски сили. Настоящото посещение – първо в историята на взаимоотношенията между военните флотове на двете балкански държави в такъв формат, е логично продължение на усилията за усъвършенстване на досега използваните, както и за намиране на качествено нови, още по ефективни форми за въздействие върху процесите на изграждане и развитие на способностите ни за защита на сигурността на морската ни граница и интересите ни – както в национален, така и в съюзнически аспект, в черноморския регион.

Бяха обсъдени въпроси от взаимен интерес, набелязани насоките за развитие и перспективите на двустранното ни сътрудничество в областта на отбраната и сигурността.