КОРАБИ ОТ ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ СЕ ЗАВЪРНАХА ОТ УЧАСТИЕ В МЕЖДУНАРОДНО УЧЕНИЕ

Apr 03

На 1 април 2023 г. фрегата “Верни” и базов миночистач “Прибой” от състава на българските Военноморски сили се завърнаха от участие в националното военноморско учение с международно участие на Военноморските сили на Румъния ,,SEA SHIELD 2023”.

Целта на учението бе повишаване на нивото на оперативната съвместимост с ВМС на съюзническите страни, усъвършенстване на подготовката и на тактиките, техниките и процедурите при съвместно плаване  в съюзнически формат.

Фрегата „Верни“ беше включена в състава на тактическа група заедно с фрегата „Регеле Фердинанд“ и корвета „Себастиан“ от ВМС на Румъния. В първия етап на учението корабите от тази тактическа група участваха в учения по съвместно маневриране, провеждане през предварително протрален канал, тренировки по приемане на гориво на ход и буксировка на повреден кораб, тактическо маневриране и заснемане на формациите. Екипажите проведоха учения по противовъздушна отбрана с използване на реални и симулирани цели, контрол на търговския трафик със запитване и проверка на кораб нарушител, комуникационни, противоподводни учения с използване на имитационни и симулиращи цели, учения по търсене и спасяване. В рамките на вторият етап на учението фрегата „Верни“ участва в осигуряване на отбраната от подводен, надводен и въздушен противник на кораб, превозващ особено ценен товар.

По време на фазата на море базов миночистач ,,Прибой” участва в противоминна операция по разузнаване за поставени мини в назначен район. Изпълнени бяха упражнения по съвместно маневриране, буксировка на повреден кораб и прехвърляне на леки товари и поща на ход.  Корабът участва и в заснемането на силите на море, плаващи във формация, от борда на хеликоптер.

Двама офицери от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби, като част от ръководството на учението, се включиха в процеса по контрол на провеждането, спазването на условията, начина на изпълнение и първоначален разбор на тактическите действия от силите на море.