Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов: През изтеклата година ВМС успешно изпълниха поставените задачи и целенасочено повишаваха подготовката си

Jan 27

„Въпреки сложната международна обстановка и недостатъчната ресурсна осигуреност, както и в условията на конфликта в Украйна, през изтеклата година Военноморските сили успешно изпълниха поставените задачи и целенасочено полагаха усилия за повишаване на подготовката“. Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов днес, 27 януари, на анализа на подготовката и войсковата дисциплина във флота през 2022 г., който се проведе в Щаба в гр. Варна.

 Адмирал Ефтимов даде висока оценка за дейността на ВМС през изминалата година и изказа благодарност на българските военни моряци за положените усилия, доказания професионализъм и отговорност. „Присъщите за личния състав на флота мотивация за изпълнение на задачите и адаптивност към ситуацията гарантират, че през настоящата година ще бъдат достигнати поставените цели и ефективно ще бъдат проведени планираните мероприятия“, подчерта той.

Командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов акцентира на подготовката, която през 2022 г. беше водена паралелно с много други действия, продиктувани от войната в Украйна. „Много от първоначално планираните мероприятия бяха препланирани или отменени. За сметка на това фактически бяха изпълнени много други дейности, които не бяха предвидени. Това показа готовността на ВМС да изпълняват задачите и задълженията си в сложна обстановка“, отбеляза контраадмирал Михайлов.

В рамките на анализа бе констатирано, че основните усилия на ВМС бяха насочени към изграждането и развитието на способности, адекватни на новите рискове и заплахи. Акцентите в подготовката и дейността бяха съсредоточени върху поддържането и използването на наличните способности за гарантиране на морския суверенитет на страната ни чрез изпълнение на пълния спектър от задачи по мисиите на въоръжените сили, усъвършенстване на способностите за непрекъснато наблюдение, оповестяване и поддържане на информационна осведоменост за обстановката в морските пространства, контрол на корабоплаването, защита на морските комуникации и стопанската дейност на море.

В усложнените от конфликта в Украйна условия отново се потвърди ключовата роля на ВМС за защита на населението и осигуряване безопасността на корабоплаването. Подчертана бе способността на силите и средствата на флота да поддържат необходимата готовност за изпълнение на задачи, реагирайки бързо и адекватно на възникналите заплахи. Посочени бяха действията им по усилване на наблюдението, проверка на множеството сигнали и унищожаването на плаващи мини и различни боеприпаси.

Констатирано бе, че всички планирани за годината основни учения бяха проведени, а националното военноморско учение с международно участие „Бриз – 2022” бе единственото мащабно военноморско учение, проведено в Черно море, след началото на войната в Украйна. Отбелязано също бе и участието на военнослужещи от ВМС в състава на походните и оперативни щабове на постоянните корабни групи и в операции на НАТО и Европейския съюз.

На събитието бяха очертани направленията за работа на флота през тази година. Те са насочени към поддържането и развитието на необходимите отбранителни способности за изпълнение на пълния спектър от задачи по трите мисии на въоръжените сили в рамките на предоставените ресурси, поддържане на способностите на декларираните сили за участие в съюзните ангажименти и продължаване на модернизацията и подобряване на инфраструктурата на ВМС.

На форума присъстваха и заместник-командирът на ВМС флотилен адмирал Георги Пенев, командирът на флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков, началникът на Щаба на Съвместното командване на силите флотилен адмирал Галин Манев, заместник-началникът на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров” капитан I ранг Калин Калинов, началници на отдели и сектори от Командването на ВМС и командири на военни формирования.