ВЪВ ВОЕННОМОРСКИТЕ БАЗИ ВАРНА И БУРГАС ОТЧЕТОХА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПОДГОТОВКАТА ПРЕЗ 2022 ГОДИНА

Jan 19

На 18 януари 2023 г. командванията на двете военноморски бази във Варна и Бургас проведоха анализ на състоянието и подготовката за изминалата 2022 година.

На анализа във Военноморска база Варна присъстваха капитан I ранг Ваньо Мусински, заместник-началник на Щаба на Военноморските сили по операциите, началници на военни формирования и служби от Военноморската база.

Командирът на базата капитан I ранг Петър Димитров изнесе брифинг, на който бяха разгледани въпроси относно трансформацията на формированието от пункт за базиране в база, влиянието на глобалната пандемия и наложените от нея ограничения върху подготовката и нормалния ход на ежедневната дейност на личния състав. Особено внимание в брифинга беше отделено на въздействието, което въоръжения конфликт в Украйна оказва на изпълнението на поставените пред командването на базата задачи.

Участниците в анализа обсъдиха и изпълнението на дейностите по своевременното актуализиране на подаваните в Информационна система „Логистика на БА” данни.

На анализа във Военноморска база Бургас присъстваха капитан I ранг Атанас Змийчаров, заместник-началник на Щаба на Военноморските сили по ресурсите, капитан I ранг Петър Петров, командир на Военноморска база Бургас, офицери от командването на базата и командирите на подчинените военни формирования.

През изтеклата година военнослужещите от Военноморска база Бургас осигуриха провеждането и участваха в тактическото учение на Флотилия бойни и спомагателни кораби „ЧЕРНО МОРЕ 2022”, националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2022”, противоминното учение с водолази взривчици „TRITON 2022“, тактическото учение на дивизиона за морски специални операции „STEALTH TRIDENT 2022”, съвместното българо-румънско противоминно учение „POSEIDON 2022” и международното учение на Силите за специални операции „Trojan Footprint 2022”.

Основен акцент в дейността на личния състав бяха усилията по преодоляване на последствията от военния конфликт между Украйна и Русия, чрез изпълнение на действия в отговорния район на базата по унищожаване и обезвреждане на изплавали в акваторията на Черно море боеприпаси и взривни материали.

 През 2022 г. бяха разузнати, транспортирани и унищожени от формированието за разузнаване, извличане, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси на Военноморска база Бургас три  противотанкови   мини, две морски мини и една газова граната.