ЩАБЪТ НА ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ НАВЪРШИ 124 ГОДИНИ

Jan 13

На 13 януари 2023 година в Щаба на Военноморските сили се проведе тържествено честване по случай 124-та годишнина от създаването му.

Гости на тържеството бяха областният управител на Варненска област г-н Марио Смърков, кметът на град Варна г-н Иван Портних, командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков, началникът на ВВМУ

,,Н. Й. Вапцаров” флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, началникът на МБАЛ Варна към ВМА полковник проф. Ивайло Въжаров, д.м. и командири на военни формирования от Варненския гарнизон.

Тържеството започна с първото официално изпълнение от Представителния духов оркестър на обявения със заповед на командира на Военноморските сили химн на българския военен флот.

Слово произнесе капитан I ранг Камен Кукуров – началник на Щаба на Военноморските сили.

Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов поздрави личния състав и връчи плакет от свое име на капитан I ранг Кукуров.

В своето приветствие към военнослужещите и цивилните служители от Щаба контраадмирал Михайлов подчерта важната роля, която имат те за цялостната дейност на флота, за успешните плавания на корабите и за изпълнение на задачите, поставени пред формированията.

,,Кадровата политика на флота е такава, че офицерите от корабните съединения идват в Щаба, придобиват опит и след това се връщат да служат пак на корабите, където прилагат на практика този опит. Без съмнение, ако трябва да определим един израз или слоган, който най-точно характеризира работата на хората от Щаба на ВМС, то това биха били думите: ,, Няма невъзможни неща!”

Пред присъстващите в залата беше представен документалния филм ,,Флотът 1915-1918 г.“, създаден по идея на капитан I ранг Ваньо Мусински, с режисьор госпожа Мария Дакова и оператор господин Петър Георгиев от Военния телевизионен канал, със съдействието на капитан ІІ ранг от запаса доктор по история Атанас Панайотов, доктор Мариана Кръстева, директор на Военноморския музей и господин Радослав Симеонов, главен експерт в отдел ,,Военни паметници и военно-патриотично възпитание” в министерството на отбраната.

Тържеството завърши с обща снимка пред Адмиралтейството.