ПРАЗНУВАТ ВОЕННИТЕ МОРЯЦИ ОТ МИНОЧИСТАЧ ,,ШКВАЛ‘‘

Jan 11

На 11 януари се навършват 40 години от вдигането на българския военноморски флаг на борда на базов миночистач „Шквал“. Първи командир на кораба е старши лейтенант Красимир Атанасов.

За това време в състава на родните Военноморски сили корабът е проплавал над 58 хиляди морски мили.

През годините „Шквал“ се утвърди като редовен участник във Втората постоянна противоминна група на НАТО (SNMCMG 2), а при участието си през 2017 г. за определен период от време е флагман на групата.

Участник е в редица военноморски учения като „POYRAZ 94”, „COOPERATIVE PARTNER”, „COOPERATIVE ENGAGEMENT”, „NUSRET”, „NIRIIS”, „POSEIDON”, плавал е до Грузия, Гърция, Хърватия, Румъния, Русия и Турция.

През 2003 г. по време на учението „COOPERATIVE PARTNER” корабът е сертифициран по програмата за страните-партньори.

На по-късен етап, през 2015 и 2019 г., когато България вече е член на НАТО, корабът е сертифициран по стандартите на Алианса (MAREVAL).

През 2003 г., в рамките на учението „COOPERATIVE ENGAGEMENT”, в Загреб, Република Хърватия, корабът е посетен от командира на съюзното морско командване на НАТО в Неапол вицеадмирал Сан Феличе ди Монтефорте, който година по-късно, по време на учението „БРИЗ 2004“, плава на борда на кораба заедно с командира на Втората постоянна противоминна група на НАТО (SNMCMG 2) капитан I ранг Полидоро.

През 2019 г., при включването му в състава на Втората постоянна противоминна група на НАТО в пристанище Одеса, корабът е посетен от командира на морското командване на НАТО вицеадмирал Кейт Блоунт и председателя на военния комитет на НАТО главен маршал от авиацията сър Стюарт Пийч.

Корабът е участвал и в активациите на оперативната група за черноморско сътрудничество „BLACKSEAFOR”.