ПРАЗНУВАТ ВОЕННИТЕ МОРЯЦИ ОТ ФРЕГАТА ,,СМЕЛИ‘‘

Dec 22

На 22 декември се навършват 33 години от вдигането на военноморския флаг на Република България на фрегата „Смели” от състава  на  Първи дивизион патрулни кораби. Годишнината беше отбелязана с тържествен ритуал във Военноморска база – Варна, където е дислоциран дивизионът, който е част от Флотилия бойни и спомагателни кораби.

„Смели” е първата българска фрегата, влязла в състава на Военноморските сили на Република България, заменила стражевите кораби от проект 50.

Службата на кораба преминава под мотото „първи” не само заради това, че е първият кораб от този клас, приет на въоръжение, но и поради множеството инициативи и събития, осъществени за първи път в историята на ВМС от фрегата „Смели”. Такива са първото участие на български военен кораб в учение с кораби на държави членки на НАТО, първата задгранична визита в страни членки на Алианса след демократичните промени у нас, първото използване на тактическите публикации на НАТО за управление на силите на море. Той е първият български кораб участвал в Черноморската група за военноморско сътрудничество BLACKSEAFOR и първият военен кораб от ВМС, провел стрелба със стационарен зенитно-ракетен комплекс.

Корабът осъществява първото българско участие във военноморска операция на НАТО – „ACTIVE ENDEAVOUR“ през 2004 г., както и много други събития, които го превръщат в първопроходец на интеграцията на въоръжените ни сили в Северноатлантическия пакт.

През последното десетилетие фрегата „Смели” участва в редица национални и международни военноморски учения – ежегодните военноморски учения с международно участие „Бриз”, противоподводните учения на ВМС на Република Румъния „Sea Shield” през 2017 и 2021 г, учения от типа PASSEX  с кораби на съюзни държави.

През 2020 г. и 2021 г. беше включен в състава на Втора постоянна военноморска група на НАТО и в операцията за морска сигурност „Sea Guardian” в Средиземнно море.

По случай празника бяха наградени военнослужещи от екипажа на кораба, постигнали високи резултати в подготовката през годината.