НАЙ-ДОБРИТЕ ВОЕННИ МОРЯЦИ ЗА 2022 ГОДИНА ПОЛУЧИХА НАГРАДИ ОТ СПИСАНИЕ „КЛУБ ОКЕАН”

Dec 21

На 21 декември 2022 г. в Щаба на Военноморските сили, за двадесет и първи път, бяха връчени традиционните годишни награди на редакцията на националното морско списание „Клуб Океан” за най-добър корабен екипаж, офицер, старшина, матрос и цивилен служител от ВМС.

В началото на церемонията командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов се обърна към личния състав с думите:

 „Дейността на Военноморските сили през изминалата година беше белязана от въоръжения конфликт между две черноморски държави, който за пръв път след Втората световна война наложи да планираме и провеждаме реали действия за осигуряване безопасността на националните ни морски пространства. Осигуряването на непрекъснато наблюдение, обследването на фарватерите и унищожаването на открити мини доказаха способността на нашите сили и средства да реагират адекватно и в екстремни ситуации да осигурят безопасността на корабоплаването.

Правейки един своеобразен анализ на постигнатото през годината, трябва да отчетем, че независимо от военните действия в близост до нас, както и ограниченията в началото на годината, вследствие на глобалната пандемия, успяхме да проведем единственото в Черно море международно учение. Бяха подготвени документите, проведоха се процедурите и се подписаха договорите за осигуряване на въоръжението за новостроящите си кораби. Продължава по план строителството на двата многофункционални модулни патрулни кораба, които са основен елемент от модернизацията на военния ни флот.

Гордея се, че можем да отчетем поредната успешна година за Военноморските сили и съм уверен, че това ще продължи и в бъдеще.

Изказвайки своята благодарност на целия личен състав за вложените усилия при изпълнение на поставените пред нас задачи, пожелавам на всички здраве, благополучие и късмет през 2023 година.“

Носители на престижните награди тази година в различните категории станаха:

Екипаж на годината: екипажа на водолазен катер ,,Форос“ с командир офицерски кандидат Неделчо Янчев Малчев от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби.

Офицер на годината: Капитан ІІІ ранг Георги Георгиев Янев – заместник-командир по планиране и взаимодействие във в.ф. 22580.

Старшина на годината: Офицерски кандидат Пламен Димчев Урумов – командир на Брегови пост за радиотехническо наблюдение „Калиакра“ във в.ф. 32300.

Матрос на годината: Старши матрос Велико Любчев Иванов – оператор в група ,,Навигационна и радиотехническа” в сектор ,,Оперативен” на минен ловец ,,Цибър” от в.ф. 56080

Цивилен служител на годината: Цивилен служител Румен Янакиев Вузев – техник механик на ДВГ във в.ф. 24830 – Бургас

След края на церемонията по награждаване, бяха обявени заповеди на министъра на отбраната и командира на ВМС за повишаване в следващо военно звание и назначаване на нови длъжности на военнослужещи от Щаба на ВМС.

Наградите на най-добрите военни моряци и пагоните на повишените в звание бяха връчени от командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов.