СТАРТИРА СТРОИТЕЛСТВОТО НА ВТОРИЯ ОТ НОВИТЕ ПАТРУЛНИ КОРАБИ ЗА ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ

Dec 14

На 14 декември 2022 г., в района на Кораборемонтен и корабостроителен завод „МТГ-Делфин”, символично беше даден старта на строителството на втория многофункционален модулен патрулен кораб по договора между Министерството на отбраната и NVL B.V.& Co.KG. Традицията за рязането на стомана отбелязва първия голям етап в производствения процес на всеки нов кораб.

Точно преди година се проведе церемонията по разкроя на стомана за първия от двата патрулни кораби за Военноморските сили на Република България и  вече, благодарение на добрата работа, отличното сътрудничество и високия професионализъм на корабостроителите от „МТГ-Делфин“ и NVL B.V.& Co.KG, можем да видим строящия се кораб с изградена значителна част от корпуса му.

На церемонията присъстваха командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, офицери от Командването, както и началници на отдели от Щаба на флота.

Изпълнителят на проекта беше представен от изпълнителните директори на NVL B.V.& Co.KG господин Дирк Малговски и на „МТГ-Делфин“ господин Светлин Стоянов.

По време на събитието контраадмирал Михайлов заяви: „Много сме горди да бъдем част от церемонията по започване на разкроя на стоманата за строителството на втория многофункционален модулен патрулен кораб (ММПК) за българските ВМС. Този кораб ще даде възможност на българските моряци да изпълняват всички задачи по защита на националните морски интереси и да участват успешно в съюзнически операции и мисии.”

„Фактът, че стоим тук днес и празнуваме разкроя на стомана на втория кораб, е резултат от отличното сътрудничество с нашия клиент и с нашите местни партньори, особено ,,МТГ-Делфин“. Ние работим заедно, рамо до рамо, от две години. Сега напредваме към реализацията на най-важния военноморски проект за България до момента. Това ни изпълва с гордост”, каза Дирк Малговски, управляващ директор на NVL B.V. & Co. KG.

„За нас е чест да бъдем партньор на NVL за проекта ММПК и да работим заедно с един от водещите европейски корабостроители. Нашето сътрудничество е изключително и резултатите говорят сами по себе си.“ отбеляза Светлин Стоянов, изпълнителен директор на „МТГ-Делфин“.

С реализирането на договора Военноморските сили ще придобият два многофункционални модулни патрулни кораби, притежаващи способности да участват в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС, които да заменят част от наличните във ВМС кораби, които не подлежат на модернизация. Плавателните съдове, които са с дължина 90 метра и водоизместимост от приблизително 2300 тона, са базирани на доказан дизайн на NVL и разполагат с интегрирана система за управление на бойните действия. Корабите ще дадат възможност на българските ВМС да противодействат както на въздушни и наземни, така и на надводни и подводни заплахи.

Проектът за строителството на двата кораба, който се изпълнява във Варна и в който са включени и много български доставчици, е свързан с най-големия инвестиционен разход за българските Военноморски сили.

Завършването на строителството на първия кораб е планирано за третото тримесечие на 2025 г., а на втория кораб – година по-късно.